Βρίσκεστε στην ιστοσελίδα του Δικτύου για την Περιεκτική Δημοκρατία. Ο στόχος του Δικτύου μας είναι να προωθήσουμε το πρόταγμα για την πολιτική δημοκρατία , την οικονομική δημοκρατία (πέρα από την οικονομία της αγοράς και τον κρατικό σχεδιασμό), όπως επίσης τη δημοκρατία στο κοινωνικό πεδίο και την οικολογική δημοκρατία, δηλαδή μια Περιεκτική Δημοκρατία.

Η ιστοσελίδα μας φιλοδοξεί να σας κρατάει ενήμερους για τις δραστηριότητες του Δικτύου μας και των τοπικών του ομάδων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να κάνει γνωστές σημαντικές πτυχές της θεωρίας μας και της ανάλυσης του προτάγματος της ΠΔ, που έχει στην Ελλάδα ιστορία περίπου 10 ετών, και βέβαια να εμπλέξει όλο και περισσότερο αγωνιζόμενο κόσμο στους στόχους και τη θεώρηση μας.

Συνοπτικά, η ΠΔ είναι μια μορφή κοινωνικής οργάνωσης που επαν-ενσωματώνει την κοινωνία με την οικονομία, την πολιτεία και τη φύση. Η έννοια της Περιεκτικής Δημοκρατίας προέρχεται από τη σύνθεση των δύο μεγάλων ιστορικών παραδόσεων της αυτονομίας: της κλασικής δημοκρατικής και της σοσιαλιστικής. Επίσης, ενσωματώνει τα ριζοσπαστικά πράσινα, φεμινιστικά, αυτόχθονα και τα εθνοαπελευθερωτικά κινήματα του Νότου. Από τη σκοπιά της Περιεκτικής Δημοκρατία, ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολυδιάστατη κρίση, η οποία οφείλεται στη συγκέντρωση εξουσίας/δύναμης στα χέρια διαφόρων ελίτ, ως αποτέλεσμα της εγκαθίδρυσης του συστήματος της οικονομίας της αγοράς/ανάπτυξης, της αντιπροσωπευτικής “δημοκρατίας” και των σχετιζόμενων ιεραρχικών δομών και αξιών. Έτσι, η Περιεκτική Δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρηθεί μια ακόμα “ουτοπία” αλλά ως μάλλον η μόνη λύση για διέξοδο από την κρίση.

Σήμερα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πάλη για μια Περιεκτική Δημοκρατία κρίνουμε επιτακτικότερο από ποτέ τον κοινό αγώνα για ένα Μέτωπο για την Κοινωνική και Εθνική Απελευθέρωση (ΜΕΚΕΑ) (–Βλ. Στόχους και Οργανωτικό)..Καμία δυνατότητα ριζικής αποκέντρωσης της εξουσίας προς μια Περιεκτική Δημοκρατία, δεν είναι δυνατή σήμερα εάν δεν ανακτηθεί η Οικονομική και Εθνική κυριαρχία, η οποία είναι πλέον μηδενική στο Ελληνικό Προτεκτοράτο (καθώς και σε όλο και περισσότερους λαούς που ενσωματώνονται στη Νέα Διεθνή Τάξη της Νεοφιλελεύθερης Παγκοσμιοποίησης), ξεκινώντας «από τα κάτω» όπως προτείνει το ΜΕΚΕΑ.

Σημαντικό υλικό για το πρόταγμα της Περιεκτικής Δημοκρατίας μπορείτε να βρείτε και εδώ:

περιοδικό Περιεκτική Δημοκρατία
αρχείο Τάκη Φωτόπουλου

The International Journal of Inclusive Democracy

Ευρετήριο Αρχείου Δικτύου ΠΔ


Δείτε επίσης: