Αναδημοσιεύουμε παρακάτω από το τελευταίο newsletter της Διεθνούς Επιθεώρησης για την Περιεκτική Δημοκρατία (International Journal of Inclusive Democracy) ανακοίνωση της Συντακτικής Επιτροπής της σε σχέση με την πρόσφατη αποχώρηση μας από τη Wikipedia, τη διεθνή «Εγκυκλοπαίδεια» που παρέχεται δωρεάν στο Ίντερνετ. Η ανακοίνωση αυτή, όχι μόνο παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον γιατί ρίχνει φως στο «φαινόμενο» Wikipedia αλλά και έχει ειδικό ενδιαφέρον για τους αναγνώστες μας εφόσον τα περιγραφόμενα γεγονότα έχουν άμεση σχέση με το περιοδικό ανά χείρας (Η Συντακτική Ομάδα).

  1. Εμείς, τα μέλη της συντακτικής επιτροπής του περιοδικούΔημοκρατία & Φύση(D&N) και του σημερινού διαδόχου του Διεθνής Επιθεώρηση Περιεκτικής Δημοκρατίας (IJID), το τελευταίο διάστημα ήμασταν μάρτυρες μιας ενορχηστρωμένης επίθεσης ενάντια στο περιοδικό από μια συμμαχία ενός πρώην μέλους του περιοδικού και μερικών διαχειριστών της Wikipedia που είτε ήταν εντελώς απολίτικοι (με την ευρεία έννοια της Πολιτικής) είτε δεν έκρυβαν την εχθρότητά τους για την πολιτική ατζέντα της Περιεκτικής Δημοκρατίας. Αυτή η «ανίερη» συμμαχία προσπάθησε να διαγράψει όλα τα λήμματα σχετικά με την Περιεκτική Δημοκρατία από τη Wikipedia και σε κάποιες περιπτώσεις το έχει ήδη κατορθώσει.
  2. Οι λόγοι που χρησιμοποίησαν όλοι αυτοί για να στηρίξουν τη βασιμότητα των διαγραφών κυμαίνονται από ανόητες δήθεν παραβιάσεις των κανονισμών τηςWikipediaγια τα πνευματικά δικαιώματα —κάτι που αν εφαρμοζόταν σε όλα τα λήμματά της, θα οδηγούσε στην εξάλειψη των περισσότερων απ’ αυτά— μέχρι αυθαίρετες «αποφάνσεις» για τη σπουδαιότητα και σημαντικότητα των λημμάτων μας. Τέτοιες «αποφάνσεις» διατυπώνονταν είτε από διαχειριστές που δεν είχαν καμία ειδικότητα για το θέμα που πραγματευόντουσαν, είτε από άλλους που ακολουθούν τη δική τους πολιτική ατζέντα, η οποία βρίσκεται στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος σε σύγκριση με το πρόταγμα της Περιεκτικής Δημοκρατίας.
  3. Θεωρήσαμε το λιγότερο, εξευτελιστικό, να υποκείμεθα σ’ αυτήν την ψευτο-δημοκρατική διαδικασία που δυσφημεί όχι απλώς τα περιοδικά μας, τα οποία έχουν τιμήσει ως συνεργάτες και μέλη των συντακτικών επιτροπών πασίγνωστοι συγγραφείς όπως οιSteven Best,Murray Bookchin, Pierre Bourdieu, Κορνήλιος Καστοριάδης, Noam Chomsky, Τάκης Φωτόπουλος, Andre Gunder Frank, Serge Latouche, Harold Pinter (για τους οποίους υπάρχουν λήμματα στη Wikipedia αλλά και πολλοί άλλοι, εξίσου σημαντικοί συγγραφείς, για τους οποίους δεν υπάρχουν αντίστοιχα λήμματα) αλλά και τους συνδρομητές μας στους οποίους, κατά το παρελθόν, περιλαμβάνονταν ιδρύματα όπως Michigan State University, University of Maryland, University of Wisconsin, London School of Economics, University of Massachusetts, Stanford University, Simon Fraser University, Hamburg Library, University of New South Wales, University of Canterbury, Kent; Universidade de Coimbra, Portugal; Harvard College Library, International Institute of Social History, Amsterdam; Formazione ii Biblioteca, Palermo; Bath University και πολλά ακόμα. Επιπρόσθετα, βρίσκουμε αυτή τη διαδικασία εξίσου εξευτελιστική για τους συγγραφείς εκατοντάδων αναφορών και παραπομπών στο D&N καθώς και στο IJID, σε βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά μέσα.
  4. Τέλος, βρίσκουμε αποκρουστικό το γεγονός ότι στη διαδικασία αξιολόγησης των λημμάτων τηςWikipedia, διαχειριστές (οι οποίοι διορίζονται από άλλους διαχειριστές), που δεν παρέχουν καμία εγγύηση για τη γνώση τους στα πεδία που αξιολογούν, χρησιμοποιούν τις εκτεταμένες εξουσίες τους για να αποφασίσουν ποια είδη γνώσης και πληροφορίας είναι κατάλληλα για να περιληφθούν στηWikipedia. Σ’ αυτές τις εξουσίες περιλαμβάνεται η δυνατότητα ακύρωσης των ψήφων νέων χρηστών —ακόμη και αν είναι κανονικά εγγεγραμμένοι— χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι οι γνώσεις τους μπορεί να είναι πολύ πιο σχετικές στα θέματα που αξιολογούνται από αυτές των διαχειριστών, όπως γίνεται φανερό από τα συχνά άσχετα σχόλια τους. Αυτά τα «δομικά» ελαττώματα στη διαδικασία αξιολόγησης —μόνο μερικά εκ των οποίων αναφέραμε— θα μπορούσαν κάλλιστα να εξηγήσουν την εντεινόμενη φιλολογία στον διεθνή τύπο για το χαμηλό επίπεδο γνώσης και πληροφορίας που παρέχει η Wikipedia.
  5. Όταν δημιουργήσαμε τα λήμματα της Περιεκτικής Δημοκρατίας λειτουργούσαμε ως καλοπροαίρετοι χρήστες νομίζοντας ότι συμβάλλουμε στην ανάπτυξη μιας ελεύθερης και υποτιθέμενα δημοκρατικής εγκυκλοπαίδειας που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια εναλλακτική πηγή πληροφοριών, πέρα από τις κατεστημένες εγκυκλοπαίδειες. Απογοητευθήκαμε όμως πλήρως όταν διαπιστώσαμε τον ανεύθυνο και εντελώς αναξιόπιστο τρόπο με τον οποίο η γνώση για σημαντικά θέματα αναπαράγεται σ’ αυτήν τη δήθεν εναλλακτική εγκυκλοπαίδεια, η οποία είναι φανερό ότι δεν θα φθάσει ποτέ το επίπεδο των καθιερωμένων εγκυκλοπαιδειών, εξαιτίας των μοιραίων δομικών ελαττωμάτων που αναφέραμε. Συνεπώς, όσο πιο σύντομα αποκλειστεί ως αξιόπιστη πηγή γνώσης, τόσο το καλύτερο.
  6. Με δεδομένα τα παραπάνω αποφασίσαμε τα εξής:

α. να δηλώσουμε ότι διαχωρίζουμε άμεσα τη θέση μας από ΟΛΑ τα λήμματα της Wikipedia σχετικά με την Περιεκτική Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αμφισβητήθηκαν μόνο στη βάση ασήμαντων παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων (λήμμα για την Περιεκτική Δημοκρατία), όπως επίσης και αυτών όπως το λήμμα για τον ιδρυτή της Περιεκτικής Δημοκρατίας, Τάκη Φωτόπουλο, το οποίο δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας.

β. να απαιτήσουμε την απαγόρευση κάθε νέου λήμματος για τα ακόλουθα θέματα: «Περιεκτική Δημοκρατία», «Democracy & Nature», «International Journal of Inclusive Democracy», «Διεθνές Δίκτυο για την Περιεκτική Δημοκρατία» και «Τάκης Φωτόπουλος». Επιφυλασσόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μας δικαιώματα σε περίπτωση που δημιουργηθεί οποιοδήποτε λήμμα σχετικό μ’ αυτά τα θέματα χωρίς τη ρητή και γραπτή μας άδεια.

 

Η Συντακτική Επιτροπή του Διεθνούς Περιοδικού της Περιεκτικής Δημοκρατίας

18:00 (UTC) 1 Ιανουαρίου 2006

Προσθήκη

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση, κάποια από τα κύρια σημεία του κειμένου ήδη επαληθεύθηκαν! Χάρη στην τεχνική δουλειά κάποιων από τους διαχειριστές [1] που έδειξαν ότι λειτουργούν χωρίς πολιτική ατζέντα εναντίον μας αλλά αντιθέτως προσπάθησαν να ανακαλύψουν την αλήθεια, αποκαλύφθηκε πως το ψευδώνυμο Paul Cardan (Σ.Σ. που γνωρίζουμε ότι ανήκε στο πρώην μέλος του περιοδικού Αλ. Γκεζερλή [2]) που ήταν η κύρια αιτία για την διαγραφή του λήμματος D&N λόγω των συνεχών βανδαλιστικών επιθέσεων του εναντίον του λήμματος αυτού, και ένα δεύτερο ψευδώνυμο χρήστη (που πρότεινε τη διαγραφή του IJID και με τη βοήθεια 2 διαχειριστών, τελικά το κατάφερε), καθώς και άλλά δύο ακόμα ψευδώνυμα χρηστών (που έπεισαν άλλους διαχειριστές να επιβεβαιώσουν τη διαγραφή του λήμματος), είχαν δημιουργηθεί όλα από το ίδιο πρόσωπο!

Η Συντακτική Επιτροπή του Διεθνούς Περιοδικού της Περιεκτικής Δημοκρατίας

10:30 (UTC) 2 Ιανουαρίου 2006